Tuesday, April 5, 2011

:: coklat dan kanak2 ::

notakepala:  THIS POST DOES NOT PROVIDE MEDICAL ADVICE.  It is intended for general informational purposes only and does not address individual circumstances. It is not a substitute for professional medical advice, diagnosis or treatment and should not be relied on to make decisions about your health. Never ignore professional medical advice in seeking treatment because of something you have read on this blog.TQ ^_^
salam ollz..
comel tak tajuk entry??comel tak..
ok fine..tak comel..terus ke isi utama pliz~~


before tido ni, IP nak kasi nasihat sikit la kat ibu - ibu mahupon ayah - ayah yang ade anak yang sedang membesar ( pre pubertal age kot )

seelok-eloknye..elakkan bagi something yang manis..coklat ke ape..yang boleh tinggikan kadar gula dalam darah anak before tido.

kenapa??

sebab, untuk tumbesaran tulang, kite perlukan growth hormone (dan juge hormon - hormon lain..nak tahu lebih lagi silela rujuk buku ke ape..)

dan untuk pengetahuan anda juga, GH ini biasenye dirembeskan secara maximum pada waktu malam tyme anak anda tidur nyenyak tu!

kadar rembesan GH ini juga di kawal oleh beberapa faktor..
salah satu darinya ialah kadar gula dalam darah
dimana hyperglycemia (gula yang banyak ) boleh mengurangkan secretion of GH.

makanya..tumbesaran anak anda akan berkurang lah juga..
resultnya ...

 [gamba tidak disediakan kerana menyentuh sensitiviti pemilik blog]

kesimpulannya, kalo nak kasi anak makan coklat..
boleh..asalkan jangan sebelum tido..
senang cite bagi tyme siang je la ye!


p/s : sorry klo mesej tak sampai, maklumla type tyme nak tido..
p/s/s : untuk maklumat lanjut sile rujuk mana2 buku mahupon google...(mengikut keselesaan anda!)

2 comments:

Fieq Eum said...

baek dr slhah :)

Nasriq said...

yea... baiklah jua dr solehah...